Radiobunkern

Året 1914 upprättades en radioanläggning i Boden ca 5 km från Degerberget eftersom att det politiska läget var oroligt. Landets försvarsledning ansåg att Bodens fästning borde ha en möjlighet till trådlös kommunikation.

Året 1914 kom den första anläggningen på plats som då var byggd av trä. Intill denna anläggning satt två styckna 20 meters antenner. Efter att dessa sattes på plats så kom det Tekegrafstyrelsens expertgrupp för att göra ett räckviddsprov. I denna grupp arbetade Axel Jenner som på senare dagar skulle bli den första chefen för Boden Radio.

Bombsäkert stationshus

Året 1916 ersattes träanläggningen av en betonganläggning med källare. Denna anläggning byggdes då med de förhållanden som krävdes för att vara en bombsäker anläggning. De utvändiga måtten  var 16.5x13.5 m.

Under senare dagar så upprättades 3 styckna 108 meter höga master med ett avstånd av 80 meter mellan varje.

Under den första tiden fanns ej elkraft att tillgå, utan anläggningen drevs av Nifeackumulatorbatteri om 800 Ah. För att ladda batterierna så användes fotogenmotorer som drev två laddningsaggeregat.

 

Jag var väldigt förväntansfull inför detta besök. Anläggningen är en av det som stått högt på min lista av platser jag vill besöka i Norrbotten. Första känslan av att se dörren stå öppen för oss var mäktigt, första som slår en är en kall vindpust som drar förbi och seglar iväg genom splitterskyddet. För att vara en så gammal anläggning så var doften på övre plan inte alls så unken som jag hade trott. I vissa rum av byggnaden kände man en svag doft av förråd och gammal el. Något som sätter igång sinnena och får en att se en bild i huvudet av hur de anställda kände.

I källaren var det en betydligt annorlunda känsla när man öppnade dörren. Kylan strök förbi men en helt annan doft och syn. När anläggningen togs över av föreningen som har det nu så var halva källarplan vattenfylld. Man ser tydliga spår i bergväggarna av vattenmassorna. Lukten var betydligt kraftigare men inte otäckt skarp.

 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: